Interview

Een App op doktersrecept

Eťn app moet tenminste ťťn leven redden. Dat was de drijfveer waarmee de oprichters van Synappz Medical Apps hun bedrijf begonnen na het overlijden van een gezamenlijke vriend. Een gesprek met uroloog en medeoprichter Erich Taubert over e-health en de met prijzen bekroonde iP Plaslijst. ĎDe patiŽnt en de app helpen de dokter een goede diagnose te stellen.í

PatiŽnt: 'Dokter, ik moet zo veel plassen' De dokter vraagt: veel of vaak? Plast u steeds kleine beetjes? Hoe vaak plast u eigenlijk? Dit zijn zo maar een paar vragen die urologen dagelijks stellen om een beeld van iemands plasproblemen te krijgen. Hierbij laten ze de patiŽnt vaak een papieren plaslijst invullen waarin zij hun plasgedrag moeten weergeven.

Het bedrijf Synappz Medical Apps bedacht dat dit beter kon en ontwierp een app, de iP Plaslijst, waarin patiŽnten heel eenvoudig op hun iPhone of tablet kunnen bijhouden hoeveel ze drinken en plassen en vooral ook hůe ze plassen. De app won al verschillende prijzen waaronder de beste e-health start up 2012 van Europa.

Uroloog en partner van Synappz, Erich Taubert: "De app is zowel voor mannen als vrouwen te gebruiken en is nu ongeveer 5000 keer gedownload door patiŽnten, maar eigenlijk vinden we dat nog te weinig. Deze app moet voor dokters en patiŽnten standaard de digitale mictielijst (plasdagboek) worden. Het werkt secuurder dan een papieren lijst waarbij het gevaar van slechte leesbaarheid en onnauwkeurigheid op de loer ligt. De app is grafisch heel duidelijk en dus makkelijk in het gebruik. Een nadeel is dat hij alleen nog op de iPhone en iPod is te gebruiken. In het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, waar ik werk, hebben we daar een oplossing voor bedacht en geven we tegenwoordig een iPod touch mee aan patiŽnten met daarop de iP Plaslijst. Hier kunnen ze hun plasdagboek keurig digitaal bijhouden. Dit werkt prima."

Gezondheidswinst

De uroloog ontwikkelde samen met Piet Nelis en Erik van der Zijden de digitale mictielijst. "Ik heb altijd al een fascinatie voor de digitale wereld gehad, zegt Taubert. "Ik participeerde al vroeg in ziekenhuisprojectgroepen om over onderwerpen als twitterende specialisten, de zelfredzaamheid van de patiŽnt, ict innovaties en social media te praten.

Piet, Erik en ik besloten een medische app te maken waarbij we als uitgangspunt hadden dat als we maar ťťn iemand kunnen redden met onze app we tevreden waren. Deze app ligt in het verlengde van mijn vakgebied urologie waarbij ik veel mannen en vrouwen in mijn praktijk krijg die te kampen hebben met plasklachten.

Als je medische gegevens digitaliseert, kun je een enorme gezondheidswinst behalen en heb je bovendien een schat aan informatie waarmee je wetenschappelijk onderzoek kunt doen. ICT-toepassingen kunnen zorgprocessen efficiŽnter laten verlopen en mobiele applicaties kunnen de zorg revolutionair veranderen en verbeteren. Misschien komen er in toekomst wel sensoren in de wc te hangen die opvangen hoeveel je plast en welke samenstelling de urine heeft. Via een app kun je dan zelf zien of er iets mis is, de diagnose stel je dus als patiŽnt zelf.

Door e-health en apps krijgen patiŽnten zoveel kennis dat zij in staat zijn zelf hun ziekte te managen. Bij lichte klachten hoeft er dan geen arts meer aan te pas te komen wat tevens kosten bespaart. We noemen dit patiŽnt empowerment. Ik zie de implementatie van e-health en apps in onze huidige zorgsysteem als ťťn van de grootste uitdagingen in de zorg van deze tijd."

De app als voorspeller van ziektes

De wereld verandert snel. De gezondheidszorg gaat al voor een groot deel via internet. Steeds meer mensen googelen hun symptomen op internet voordat zij een dokter bezoeken. Taubert: "De patiŽnt is goed geÔnformeerd en we moeten deze zelfredzaamheid verbeteren en stimuleren. Ik voorzie dat over een aantal jaren iedereen een smartphone in zijn broekzak heeft waarin zijn persoonlijke medische gegevens zijn opgeslagen.

Ik heb een tijd in Afrika gewerkt, daar hadden we geen dossiers van de patiŽnten. De mensen kwamen gewoon met hun schriftje met daarin hun persoonlijke ziektegeschiedenis langs. Dat werkte prima. De patiŽnt van de toekomst beheert samen met de arts zijn gegevens en kan via verschillende medische apps zelf zijn diagnose stellen. Voor dokters hebben we een app ontwikkeld die ze helpt met een diagnose te stellen. Hierin beschrijven we alfabetisch alle ziektebeelden en symptomen die bekend zijn in de medische literatuur. De app kan uit een reeks symptomen ook voorspellen of er bijvoorbeeld sprake is van een zeldzame stapelingsziekte.

Synappz heeft ook al een app voor fysiotherapie ontwikkeld; de oefeningen worden er precies beschreven en voorgedaan. Hij bestaat nu nog alleen voor de rug en de schouder, maar in de toekomst kunnen patiŽnten die bijvoorbeeld oefeningen moeten doen om zo de plas beter op te kunnen houden, direct op de fysiotherapie app zien welke daarvoor goed zijn. Een grafisch figuurtje doet de oefeningen voor; heel duidelijk en bijzonder gemakkelijk."

Star Trek

In de App-store zijn zo'n 1,3 miljard apps te verkrijgen en daarvan zijn er 18000 medisch. De ontwikkeling van de app gaat razendsnel. Taubert: "Nu hebben we de iP Plaslijst maar zo werken we nu aan een app waarbij je je ontlasting kunt analyseren. Hierop kun je je stoelgang bijhouden met behulp van de Bristol Stool Scale waarbij je volume, tijd, eten (vezelrijk of niet), calorieŽn etc. kunt bijhouden. Hiermee kun je zelf heel duidelijk zien of er iets mis is en deze gegevens aan de behandelend arts overleggen.

Ziektekostenverzekeraars kunnen besparen door meer gebruik te maken van apps. Er zullen in de toekomst minder dokters nodig zijn. Dit komt doordat medische ict-innovaties zullen helpen een diagnose te stellen. Het apparaat waarmee vroeger in de televisieserie Star Trek langs het lichaam van een bemanningslid van de Enterprise werd bewogen om te kijken of hij ziek was, is al lang geen sciencefiction meer. De tricorder; een apparaat dat bij het lichaam wordt gehouden en onder andere de bloeddruk, het hartritme, ademritme, temperatuur en zuurstof in het bloed binnen het lichaam meet en de gegevens vervolgens doorstuurt naar je smartphone, is al in ontwikkeling. De medische apps op je smartphone kunnen in de toekomst worden beschouwd als een soort dokter in je broekzak."

U kunt de app van de iP plaslijst downloaden op http://www.ip-plaslijst.nl/download-ip-plaslijst

Let op: de plasapp is alleen geschikt voor iPhone, iPad of iPod touch.

(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Urine-incontinentie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties