Bekkenbodemfysiotherapie

Plasklachten en bekkenbodemspieren

Vorige week belde de heer de Ruiter* op naar de praktijk om een afspraak te maken voor bekkenfysiotherapie. De uroloog heeft hem doorverwezen en hij vertelde geen idee te hebben van wat hij moest verwachten.

Vandaag was het zover. Ik haalde hem op uit de wachtruimte. De heer de Ruiter is een spontane, fit-ogende man van zestig jaar oud. Hij overhandigt me de verwijzing van zijn uroloog, waarop staat geschreven: mictieproblematiek. Oftewel, plasproblemen.


Plasklachten

Ik vraag hem om welke reden hij naar de huisarts is gegaan. Meneer de Ruiter vertelt dat hij sinds een paar weken merkt dat de sterkte van zijn plasstraal zo wisselend is. Vroeger zat er standaard goede kracht achter en kon hij ver plassen. Nu is dit niet altijd meer zo. Daarnaast geeft hij aan dat hij soms 10 minuten nadat hij geplast heeft, alwéér moet. En dat terwijl hij al langer dan normaal op de wc is, vanwege het nadruppelen. Hoogst irritant vindt hij. Gedurende zijn werk is dit echt niet handig. Hij kan niet zomaar de vergaderzaal iedere keer verlaten, wat zullen ze wel niet denken…?

Bekkenbodemspieren

In eerste instantie dacht meneer de Ruiter dat zijn klachten kwamen door prostaatproblemen. Maar dit is uitgebreid onderzocht en er is niets aan de hand. De uroloog heeft hem uitgelegd dat hij zijn bekkenbodemspieren niet goed kan ontspannen. Nou, daar had hij nog nooit van gehoord! Dat is toch iets voor vrouwen? Ik pakte er een plaatje bij van de anatomie van het mannelijk bekken. Hier zit de blaas, de prostaat, de endeldarm, en kijk, daar de bekkenbodem. De bekkenbodem is een spier, net zoals alle andere spieren in ons lichaam. ‘Weer wat geleerd’, zegt de heer de Ruiter.

Oefeningen

Ik leg hem uit dat het belangrijk is dat hij deze spier leert voelen en ontspannen. Het ontspannen zorgt ervoor dat de urine gemakkelijker uit de blaas kan wegstromen. Maar voordat we starten met de bekkenbodemoefeningen geef ik hem nog enkele tips voor op het toilet. Deze tips zorgen ervoor dat hij de blaas en bekkenbodem op dat moment zo goed mogelijk gebruikt.

Vervolgens gaan we verder met de eerste bekkenbodemoefening. Hierbij kan hij zijn kleding gewoon aanhouden. Hij mag op zijn rug komen liggen op de behandeltafel en zijn benen optrekken. Ik pak mijn krukje erbij en ga rechts van de behandeltafel zitten.

Ik leg de heer de Ruiter uit dat hij straks mag proberen de bekkenbodemspieren aan te spannen. Hij kijkt me verwonderd aan, hoe moet dat eigenlijk? Hij kan de spier aanspannen door te doen alsof hij zijn plas ophoudt of de ontlasting tegenhoudt bij aandrang. Voordat hij dit doet, vraag ik hem of ik mijn hand tegen de bekkenbodem aan mag leggen, zodat ik kan controleren of hij de goede spier te pakken heeft. Dat is prima. Hij probeert zijn bekkenbodem aan te spannen.

Nou, zo makkelijk is dat nog niet, vindt hij. Hij voelt zijn bilspieren en buikspieren ook meedoen. Dat is inderdaad niet de bedoeling. Als ik hem vraag wat zachter aan te spannen, dan is er sprake van minder compensatie van omliggende spieren. Hij kan zijn bekkenbodem hierdoor beter voelen en onderscheiden van de rest. Het is alsof ik het naar binnen trek, geeft hij aan. Nu mag hij de spier ontspannen. Dit voelt hij alleen niet gebeuren. Hij spant nog eens aan en stopt. Weer niet. Lastig hoor!

Ik geef hem aan dat het even duurt voordat hij de bekkenbodem goed zal kunnen controleren en voelen. Dit komt ook omdat hij dit soort oefeningen nog nooit eerder heeft gedaan en de bekkenbodem geen hele grote bewegingen kan maken. Na een paar keer oefenen mag hij weer van de behandeltafel afkomen. Hij krijgt van mij een bekkenbodem-oefening mee om twee keer per dag uit te voeren. De heer de Ruiter is enthousiast en zegt thuis bezig te gaan met de toiletadviezen en de bekkenbodemoefening. Dit moet wel lukken! We maken een afspraak voor over een week.

* Wegens privacy-redenen, is de naam de Ruiter gefingeerd.

Yvonne Huis in 't Veld

Yvonne Huis in ’t Veld is geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Zij is in 2005 afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut en aangezien zij zich meer verdieping wilde, is zij naast haar werk Fysiotherapiewetenschap aan de Universiteit Utrecht gaan studeren. Daarnaast volgde zij diverse cursussen met betrekking tot bekken- en bekkenbodemklachten.

In 2008 studeerde zij voor de 2e keer af op bekken/lage rugklachten van zwangere vrouwen. Ze vindt onderzoek doen erg interessant, maar de combinatie van behandelen en onderzoeken staat haar toch het meest aan. Het bekkengebied had haar speciale interesse en zij is dan ook verder gaan studeren met de 3-jarige opleiding tot geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Deze heeft zij in juni 2011 afgerond.

Intussen behandelt zij de laatste zes jaar eigenlijk alleen nog vrouwen en mannen met bekken en/of bekkenbodemproblemen. Ze merkt dat het heel belangrijk is voor mensen om deze klachten te behandelen omdat ze vaak grote invloed hebben op het dagelijks leven.

Yvonne Huis in ‘t Veld is werkzaam op twee praktijken in Utrecht:

Fysiotherapie Binnenstad en Fysiotherapiepraktijk Haalboom & Van der Kleij

(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Urine-incontinentie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties