Bedplassen

U bevindt zich hier: Incontinentie » Bedplassen

Bedplassen komt vaker voor dan je denkt

U kijkt er misschien vreemd van op, maar alleen in Nederland hebben meer dan 100.000 kinderen boven de 6 jaar regelmatig last van bedplassen. Van de 5 en 6 jarigen is één op de zeven een bedplasser. Op negenjarige leeftijd is dit één op de vijftien, rond de 12 jaar nog één op de dertig. Van alle volwassenen plast nog altijd één op de 100 in bed.

Bedplassen kan een groot probleem zijn. Natuurlijk in de eerste plaats voor de bedplasser zelf. Hij of zij kan er erg onzeker van worden en kan er een negatief zelfbeeld van krijgen. Zeker wanneer de familie negatief reageert op de plasproblemen. Daarnaast kan bedplassen een nadelige invloed hebben op het sociale leven. Hoe ouder de bedplasser, hoe zwaarder dit aspect weegt.

Waarom plast iemand in bed.

Waarom iemand in bed plast is moeilijk te zeggen. Het is moeilijk één oorzaak voor bedplassen aan te wijzen. Soms is het een combinatie van factoren soms is het ‘waarom’ helemaal niet vast te stellen. Er is zelden een ernstige lichamelijke oorzaak. Slechts in een enkel geval komt het probleem voort uit een ziekte. Dt kan zijn een urinewegontsteking, nierziekte, urinewegafwijking of suikerziekte. Recent onderzoek heeft wel uitgewezen dat veel bedplassers ’s nachts meer urine aanmaken dan mensen die niet in bed plassen.

Er is in het lichaam een stof, die de urinevorming regelt. Men heeft ontdekt dat er bij sommige mensen ’s nachts een tekort is aan die stof. Daardoor maakt het lichaam meer urine dan normaal. Dit kan tot bedplassen leiden. Erfelijkheid speelt ook een rol. Heeft één van beide ouders lang in bed geplast, dan zal dit bij hun kinderen ook vaak zo zijn. Emotionele of psychische problemen zijn meestal niet de oorzaak. Eerder de gevolgen ervan. Ook denkt men wel eens dat bedplassers te diep slapen, waardoor ze te laat wakker worden voor een plas. Maar dit klopt ook niet. Bedplassers slapen niet dieper dan andere mensen. Bovendien is aangetoond dat je ook plasproblemen kunt hebben in lichte slaap.

Onderzoek en behandeling

Als de huisarts geconcludeerd heeft dat er sprake is van bedplassen zonder directe lichamelijke oorzaken, dan zal hij/zij waarschijnlijk een vragenlijst afnemen. Aan de hand daarvan kan hij/zij de mate en ernst van het bedplassen bepalen.

Gratis Informatiepakket

Indien u meer informatie wilt over ongewild urineverlies, kunt u hier een gratis informatiepakket aanvragen.

Lees verder over het onderzoek door de arts -->

U bevindt zich hier: Incontinentie » Bedplassen
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Urine-incontinentie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties