Behandeling bedplassen

U bevindt zich hier: Incontinentie » Bedplassen » Behandeling

Wat is er aan bedplassen te doen?

Over het algemeen moet iemand van 6 jaar of ouder ’s nachts droog kunnen blijven. Plast iemand boven de zes jaar regelmatig 's nachts in bed, dan spreken we van bedplassen. Aangezien bedplassen soms tot problemen leidt, is het verstandig naar de huisarts te gaan. De huisarts kan twee dingen voor u doen. Ten eerste onderzoeken of het probleem door een lichamelijke afwijking veroozaakt wordt. Dit is maar in 2% van de gevallen zo. Is de oorzaak minder goed aanwijsbaar, dan kan de arts u een aantal behandelingsmogelijkheden voorleggen. We zetten ze even op een rijtje.

Medicijnen

Geneesmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen in het proces naar definitief droog worden. Soms worden ze gebruikt om het kind enkele maanden van de klachten af te helpen, als eerste stap van een behandeling naar definitief droog zijn. Als na drie maanden blijkt dat het kind zonder geneesmiddel nog steeds nat is, mag de behandeling worden herhaald. Een behandeling gericht op verandering van gedrag, zoals ‘droog bedtraining’ is dan ook mogelijk. Vraag om inlichtingen bij uw huisarts. Daarnaast kunnen geneesmiddelen worden toegepast om een kind tijdelijk (bijvoorbeeld tijdens vakanties of logeerpartijen) van het bedplassen te verlossen.

Het voordeel van geneesmiddelen is dat het effect snel zichtbaar is. Al vanaf de eerste nacht kunt u resultaat verwachten. Wanneer na enkele nachten het effect onvoldoende blijkt te zijn, kan aanpassen van de dosis nodig zijn. Doe dit echter alleen maar nadat u overleg hebt gehad met uw arts Een middel dat goed werkt en bovendien weinig bijwerkingen kent is desmopressine. Het gebruik van geneesmiddelen kan eventueel worden gecombineerd met de andere behandelingsmogelijkheden.

Wat doet desmopressine?

Hoe desmopressine werkt is gemakkelijk uit te leggen. Normaal gesproken zorgt een bepaalde stof in ons lichaam ervoor dat ons lichaam ’s nachts meer vocht vasthoudt dan overdag. Uit onderzoek is gebleken dat veel bedplassers ’s nacht niet voldoende van deze stof aanmaken. Ze produceren meer urine dan de blaas kan bevatten met als gevolg een nat bed. Met desmopressine wordt er niet zoveel urine gevormd en blijft de bedplasser 's nachts droog.

Twee toedieningsvormen

Desmopressine voor bedplassers is in twee vormen verkrijgbaar: in smeltvorm en in tabletvorm. De arts gaat van te voren na of er niet 'meer' aan de hand is en of er geen bezwaren zijn tegen het gebruik van dit middel. De arts of apotheker legt uit hoe desmopressine het beste gebruikt kan worden.

Smeltvorm

De nieuwste vorm is de smeltvorm. Eén of twee éénheden onder de tong voor het slapen is voldoende voor een goed resultaat. De smeltvorm lost direct op. Er hoeft dus niet te worden geslikt en het kan zonder water worden gebruikt. De werking vermindert niet in geval van neusverkoudheid of maag-darm problemen.

Overige behandelmogelijkheden

Afwachten

Jaarlijks gaat bij één op de zeven kinderen de kwaal vanzelf over. Een nadeel van te lang wachten kan zijn dat het kind het zelfvertrouwen verliest. Hierdoor kunnen de klachten juist toenemen. Is het kind zes jaar of ouder en is het bedplassen duidelijk een probleem, dan is het tijd er iets aan te doen.

Opnemen en laten plassen

Ouders kunnen het kind vóór ze zelf gaan slapen opnemen en laten plassen. Dit kan alleen bij kinderen die na het opnemen weer snel in slaap vallen, want het kind moet wel goed wakker gemaakt worden. Wanneer het kind half slapend plast, bevordert dit juist het bedplassen.

Plaskalender

Bij deze methode mag het kind voor elke droge nacht een zonnetje op de kalender krassen. Als het kind een aantal zonnetjes heeft gekrast, krijgt het een leuke beloning.

Plaswekker

De plaswekker is een apparaatje dat afloopt zodra de pyjamabroek of de onderlegger nat wordt. Het kind kan dan alsnog naar het toilet gaan en went eraan 's nachts (zo goed als) droog te blijven. Vervelend is alleen dat de wekker soms iedereen wakker maakt, behalve het kind waar het om gaat. Bij deze methode is er een goede motivatie en discipline van zowel ouder als kind nodig.

Lees verder over de plaswekker -->

U bevindt zich hier: Incontinentie » Bedplassen » Behandeling
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Urine-incontinentie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties