Onderzoek bij incontinentie

U bevindt zich hier: Incontinentie » Onderzoek

Wat doet uw arts aan onderzoek bij incontinentie?

In het eerste gesprek zal de arts u een aantal vragen stellen over het urineverlies. Om het probleem goed in kaart te brengen is het handig een plas- en urinelijstje in te vullen. Ook wordt wel de zogenaamde “padtest” gedaan. Dat wil zeggen dat de natte verbandjes (pads) thuis gewogen worden zodat de hoeveelheid verlies per dag genoteerd kan worden.

Met lichamelijk onderzoek wordt bekeken of de blaasbodem in de vagina is gezakt. Wanneer er urine in de blaas is, wordt u gevraagd te hoesten of te persen zodat gekeken kan worden of er bij de verzakking ook urineverlies is. Dit onderzoek kan in liggende en staande positie worden uitgevoerd.

Wanneer de aard van het urineverlies niet duidelijk is, wordt er Urodynamisch onderzoek gedaan. Dit is onderzoek waarbij de functie van de blaas wordt gemeten en in grafieken wordt vastgelegd. Wanneer dit onderzoek wordt gecombineerd met röntgencontrastfoto’s kan de diagnose met zekerheid worden gesteld. Een onderdeel van dit urodynamisch onderzoek is de uroflowmetrie (plassen in een speciale pot, zodat de straalkracht kan worden gemeten), gevolgd door het meten van de hoeveelheid eventueel achtergebleven urine met behulp van een echo.

Vooral wanneer een operatie wordt voorgesteld is het van belang om precies te weten om welk soort urineverlies het gaat en wat de verwachtingen zijn na de operatie. Ook hier is nauwkeurig onderzoek en goede voorlichting van groot belang. -->

U bevindt zich hier: Incontinentie » Onderzoek
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Urine-incontinentie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties