Home > De plaswekker

De plaswekker

De plaswekker is een prima hulpmiddel om kinderen van het bedplassen af te helpen. Het systeem is heel simpel: zodra er een paar druppels urine in de onderbroek terechtkomen, gaat er een alarm af. Vervolgens is het de bedoeling dat het kind wakker wordt, stopt met plassen en naar de wc gaat om daar verder te plassen.

De eerste weken zullen kinderen met een plaswekker wakker worden door de wekker. Na verloop van tijd is het echter de bedoeling dat ze de signalen van de blaas oppikken terwijl ze slapen en wakker worden om naar het toilet te gaan. Ook kunnen ze leren om – onbewust, tijdens de slaap – hun plas op te houden totdat ze de volgende ochtend wakker worden.

De meeste kinderen komen op deze manier van het bedplassen af. Zodra ze helemaal niet meer in hun bed plassen, kan het gebruik van de wekker gestopt worden.

Plaswekkers zijn met name geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, omdat het gebruik beneden die leeftijd soms wat te ingewikkeld is.

Hoe werkt de plaswekker

Alle plaswekkers bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender geeft als deze nat wordt, een signaal aan de wekker die vervolgens afgaat. Wel zijn er variaties tussen de verschillende merken. Zo is het mogelijk om een draad te hebben tussen zender en ontvanger, maar ook kan dit draadloos. Daarnaast krijg je bij sommige plaswekkers een speciale onderbroek die de eerste urine waarneemt. Andere hebben weer een soort inlegger.

Er zijn ook varianten die geen geluid maken, maar die trillen. Dit is vooral geschikt voor dove en slechthorende kinderen.

Hoe kom ik aan een plaswekker

Plaswekkers worden meestal maar tijdelijk gebruikt en kunnen daarom gehuurd worden. Dan bent u onder de 75 euro klaar. Een plaswekker kopen kan voor een bedrag tussen de 100 en 150 euro. Soms leent de Thuiszorg plaswekkers uit. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u dit vergoed kunt krijgen.