Home > Menopausale incontinentie

Menopausale incontinentie

Incontinentie als gevolg van een hormoontekort

Vrouwen in de menopauze kunnen zowel stress- als urge-incontinentie hebben of een combinatie van beide vormen. Wanneer er een duidelijke verzakking van de blaas aanwezig is (dat heet cystocele) kan er teveel urine na het plassen in de blaas achter blijven, zodat er een grote kans is op (terugkerende) blaasontsteking. Vanwege de menopauze is er onvoldoende oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in het slijmvlies van de vagina, waardoor de weerstand tegen infectie minder is en er ook een grotere kans is op urineverlies.

Tijdens de menopauze doet zich dus bij vrouwen een tekort aan oestrogeen voor. Dit tekort kan ook weefselveroudering versnellen: de vaatvoorziening wordt minder, het slijmvlies van de urinebuis wordt dunner en het spierstelsel van de bekkenbodem verzwakt.

Daarnaast worden op oudere leeftijd de bekkenbodemspieren net als alle andere spieren bij veel vrouwen zwakker. Net als de rest van het lichaam, veroudert ook het urinewegstelsel. De blaasspier, detrusor genaamd, wordt minder krachtig en de sluitspier verzwakt. Lichamelijk zwaar werk, overgewicht en veelvuldig hoesten kunnen dan weer zorgen voor langdurige belasting van de bekkenbodem.

Behandeling van hormoontekort kan middels oestrogeen tabletten of zetpillen in de vagina. Er kan ook een crème worden voorgeschreven (Synapauze E3 van Organon bijvoorbeeld).