Home > Stress-incontinentie

Stress-incontinentie

Urineverlies bij lichamelijke activiteit in de aanwezigheid van een verzakking heet stress-incontinentie. De stress is dan bijvoorbeeld lachen, niezen, hoesten, maar ook dingen optillen, traplopen, tijdens seks of bij sport. In al deze situaties neemt de druk in de buik en dus de druk op de bekkenbodem kortdurend toe. Bij een verslapte bekkenbodem is de plasbuis uitgezakt en wordt er bij druk al snel een scheutje urine verloren.

Maar liefst 1 op de 4 vrouwen van boven de 35 jaar schijnt hier last van te hebben. Het is dus eigenlijk heel normaal.

Verslapping van de bekkenbodemspieren kan verschillende oorzaken hebben: bevallingen, hormonale veranderingen in de overgang, veel zwaar tillen en sommige gynaecologische operaties. Chronisch hoesten en een bemoeilijkte ontlasting kunnen de verzakking verergeren.

Behandeling van stress-incontinentie bij vrouwen

Operatief

Bij ernstiger vormen van stress-incontinentie wordt een operatie geadviseerd. Het doel hiervan is om de uitgezakte blaasuitgang weer achter het schaambeen te fixeren met enkele hechtingen. Er bestaan vele operatietechnieken en de meest ideale operatie is nog niet uitgevonden. Dat zou een techniek moeten zijn waarbij je de rest van je leven droog blijft. Op dit moment wordt de “sling”-operatie het meest geadviseerd. Een bandje van lichaamseigen materiaal of van kunststof (TVT) wordt rond de plasbuis gelegd, vlak bij de blaasuitgang. Hierdoor wordt er als het ware een drempeltje gecreëerd onder de plasbuis. Wanneer er ook een duidelijke verzakking is van de blaasbodem in de richting van de vagina, wordt de operatie gecombineerd met een zogenaamde vaginavoorwandplastiek. Hierbij wordt een reep vaginawand verwijderd en de vaginawand wordt strak onder de blaasbodem gehecht.

Bij ernstige bekkenbodemproblematiek, waarbij er ook verlies van ontlasting is en ook de endeldarm is uitgezakt, spreekt men van een totaalprolaps. Dit kan alleen met een operatie via de buik worden verholpen.

Klik hier voor meer informatie over het TVT-bandje.

Bekkenbodemspier versterkende oefeningen

Bij gering urineverlies worden bekkenbodemspier versterkende oefeningen voorgeschreven. Men leert op deze manier de spieren te trainen. Dit trainen moet dan dagelijks thuis ook geoefend worden. Ook kunnen oefeningen gecombineerd worden met hulpmiddelen. Zo is er bijvoorbeeld een dun staafje dat in de vagina wordt gebracht en door middel van stroomstootjes uit de staaf worden spieren geprikkeld en trekken samen. Dit zelfde staafje wordt ook gebruikt bij incontinentie van ontlasting. Sommigen hebben baat bij het in de vagina brengen van een kegeltje dat bij het lopen “vastgehouden” moet worden door de spieren van het bekken samen te trekken; er zijn oplopende gewichten van deze kegeltjes.

Incontinentie-tampon

Urineverlies als “ongemak” bij sport kan worden verholpen door een zogenaamde incontinentie-tampon, waardoor de voorwand van de vagina wordt opgedrukt.

Opvangmateriaal (absorberende systemen/verband)

Absorberende systemen, ook wel aangeduid als ‘verband’, zijn er in verschillende vormen. De keuze is afhankelijk van de hoeveelheid urineverlies. Aan een aantal ziekenhuizen zijn speciaal getrainde incontinentie-verpleegkundigen verbonden die u kunnen adviseren.

HoeveelheidProdukten
Zeer licht urineverliesTena / Attend
Licht urineverliesTena / Attend
Regelmatig verlies van grotere hoeveelheden urineTena / Attend
Regelmatig tot volledig verlies van urineTena / Attend
Volledig verlies van urineTena / Attend