Home > Vrouwen

Vrouwen

Jonge meisjes kunnen het “in de broek doen van het lachen”. Dit kan letterlijk het geval zijn als ze erg aan het giechelen zijn. Verder kunnen jonge vrouwen ook ongewild urine verliezen tijdens een blaasontsteking.

Urineverlies komt echter het meest voor bij vrouwen die kinderen hebben gekregen. De banden en spieren van de bekkenbodem zijn uitgerekt en soms ernstig beschadigd. De bekkenbodem geeft dan onvoldoende steun aan de organen die daar op liggen, zoals de blaas, de baarmoeder, de vagina en de darm. De blaas kan uitzakken in de richting van de vagina en hetzelfde geldt voor de baarmoeder. Naast urineverlies is er dan de klacht “op een bal te zitten”. Dit wordt ook wel prolaps-gevoel genoemd.

Soorten urine-incontinentie

Stress-incontinentie

Urineverlies bij lichamelijke activiteit in de aanwezigheid van een verzakking heet stress-incontinentie. De stress is dan bijvoorbeeld lachen, niezen, hoesten, maar ook dingen optillen, traplopen, tijdens seks of bij sport. In al deze situaties neemt de druk in de buik en dus de druk op de bekkenbodem kortdurend toe. Bij een verslapte bekkenbodem is de plasbuis uitgezakt en wordt er bij druk al snel een scheutje urine verloren.

Maar liefst 1 op de 4 vrouwen van boven de 35 jaar schijnt hier last van te hebben. Het is dus eigenlijk heel normaal.

Verslapping van de bekkenbodemspieren kan verschillende oorzaken hebben: bevallingen, hormonale veranderingen in de overgang, veel zwaar tillen en sommige gynaecologische operaties. Chronisch hoesten en een bemoeilijkte ontlasting kunnen de verzakking verergeren.

Lees verder over stress-incontinentie

Urge- of aandrang-incontinentie

Een andere vorm van incontinentie wordt veroorzaakt door te sterke aandrang. Dit is aandrang-incontinentie of ookwel urge-incontinentie. De aandrangprikkel is dan hevig en de druk in de blaas te hoog om de urinelozing tegen te gaan. Deze abnormale aandrang kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens een blaasontsteking, bij een blaassteen en bij een afwijking van de blaas, maar ook bij een neurologische aandoening. In een aantal gevallen kan de oorzaak ook niet gevonden worden.

Lees verder over urge- of aandrang-incontinentie

Urine-incontinentie als gevolg van de menopauze

Vrouwen in de menopauze kunnen zowel stress- als urge-incontinentie hebben of een combinatie van beide vormen. Wanneer er een duidelijke verzakking van de blaas aanwezig is (dat heet cystocele) kan er teveel urine na het plassen in de blaas achter blijven, zodat er een grote kans is op (terugkerende) blaasontsteking. Vanwege de menopauze is er onvoldoende oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in het slijmvlies van de vagina, waardoor de weerstand tegen infectie minder is en er ook een grotere kans is op urineverlies.